Botwinka to liście młodego buraka ćwikłowego, najczęściej dodawana jest do chłodników i barszczy. Można ją również wykorzystać do sałatek i dań duszonych. Ze względu na cenne składniki odżywcze nie powinno zabraknąć jej na naszym stole.
Właściwości botwinki
Botwinka była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e. Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków z bladoróżowymi nitkami są ogromne. Burak ćwikłowy zawiera sporą dawkę witamin zwłaszcza A i C, żelazo oraz wapń. Ze względu na zawartość żelaza burak oraz botwinka polecane są szczególnie wegetarianom oraz weganom.
Botwinka pobudza apetyt
, jest łatwostrawna oraz działa odświeżająco. Posiada także właściwości odkwaszające organizm i oczyszczające go z toksyn. Doskonale sprawdzi się jako lekkostrawny posiłek podczas upalnych dni. Warto również sięgnąć po nią podczas infekcji, przeziębienia czy podwyższonej temperatury.Botwinka sposobem na dobre samopoczucie
Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów czyli hormonów młodości, piękna i witalności.
Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, minerały oraz siarkę poprawiającą wygląd skóry. Botwinka dzięki witaminom jakie posiada, koi nerwy, zwalcza stres oraz poprawia koncentrację. Tym samym przyczynia się do poprawy naszego samopoczucia i zachowania młodego wyglądu na dłużej.
Zupa z botwinki
Zupa czy też sałatka z buraczanych liści znakomicie oczyści organizm z toksyn. Wspomoże przy tym pracę wątroby oraz dzięki błonnikowi usprawni pracę jelit.
Botwinkę należy gotować w dużej ilości wody, którą dobrze jest później odlać. Odlanie wody pomoże pozbyć się kwasu szczawiowego, który wypłukuje z organizmu niezbędny kościom wapń. Zwykle do zupy dodaje się śmietanę lub mleko, co ma na celu przełamanie smaku oraz uzupełnienie straconego wapnia.
Obecnie istnieje wiele wariacji kulinarnych z botwinką w roli głównej. Należą do nich sałatki, do których dodaje się surowy, posiekany pęczek botwinki. Taka forma pozwala w pełni wykorzystać bogactwo witamin bez strat. Jak wiadomo podczas gotowania część witamin zwłaszcza witamina C, niestety ulega zniszczeniu.
Polecamy przepis na sok z buraków kiszonych:
Sok z buraków kiszonych