Botwinka to liście młodego buraka ćwikłowego, najczęściej dodawana jest do chłodników i barszczy. Można ją również wykorzystać do sałatek i dań duszonych. Ze względu na cenne składniki odżywcze nie powinno zabraknąć jej na naszym stole.
Właściwości botwinki
Botwinka była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e. Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków z bladoróżowymi nitkami są ogromne. Burak ćwikłowy zawiera sporą dawkę witamin zwłaszcza A i C, żelazo oraz wapń. Ze względu na zawartość żelaza burak oraz botwinka polecane są szczególnie wegetarianom oraz weganom.
Botwinka pobudza apetyt, jest łatwostrawna oraz działa odświeżająco. Posiada także właściwości odkwaszające organizm i oczyszczające go z toksyn. Doskonale sprawdzi się jako lekkostrawny posiłek podczas upalnych dni. Warto również sięgnąć po nią podczas infekcji, przeziębienia czy podwyższonej temperatury.
Botwinka sposobem na dobre samopoczucie
Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów czyli hormonów młodości, piękna i witalności.
Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, minerały oraz siarkę poprawiającą wygląd skóry. Botwinka dzięki witaminom jakie posiada, koi nerwy, zwalcza stres oraz poprawia koncentrację. Tym samym przyczynia się do poprawy naszego samopoczucia i zachowania młodego wyglądu na dłużej.
Zupa z botwinki
Zupa czy też sałatka z buraczanych liści znakomicie oczyści organizm z toksyn. Wspomoże przy tym pracę wątroby oraz dzięki błonnikowi usprawni pracę jelit.
Botwinkę należy gotować w dużej ilości wody, którą dobrze jest później odlać. Odlanie wody pomoże pozbyć się kwasu szczawiowego, który wypłukuje z organizmu niezbędny kościom wapń. Zwykle do zupy dodaje się śmietanę lub mleko, co ma na celu przełamanie smaku oraz uzupełnienie straconego wapnia.
Obecnie istnieje wiele wariacji kulinarnych z botwinką w roli głównej. Należą do nich sałatki, do których dodaje się surowy, posiekany pęczek botwinki. Taka forma pozwala w pełni wykorzystać bogactwo witamin bez strat. Jak wiadomo podczas gotowania część witamin zwłaszcza witamina C, niestety ulega zniszczeniu.
Polecamy przepis na sok z buraków kiszonych:
Sok z buraków kiszonych