Czarny bez to niepozorny dziki krzew posiadający liczne właściwości lecznicze. Kwiaty bzu zawierają sporą dawkę flawonoidów, kwasów organicznych, fenolowych, olejki, sterole oraz sole mineralne. Wszystkie te składniki działają wzmacniająco na organizm, zwalczają gorączkę i wszelkie infekcje.

Kwiaty czarnego bzu

Wielu ludzi nie docenia walorów smakowych i zdrowotnych czarnego bzu. Z kwiatów można zrobić nie tylko syrop, ale także smakowity deser. Wystarczy usmażyć zebrane kwiaty w cieście naleśnikowym i cieszyć się niecodziennym smakiem dostępnym jedynie przez kilka tygodni w roku.

Sposobem na zachowanie cennych właściwości kwiatów na dłużej, jest zrobienie syropu. Gotowy syrop można pić przed snem, jako lek wzmacniający organizm, a w szczególności podczas wszelkich infekcji. Stanowi także doskonały dodatek do herbaty. Sprawdza się również podczas upalnych dni, jako dodatek do zimnej wody.

Czarny bez i jego właściwości

Czarny bez powszechnie występuje na całym świecie. W Polsce jest również znany i stosowany od pokoleń. Wykorzystywane są w lecznictwie prawie wszystkie części tej rośliny, lecz najczęściej stosuje się kwiaty i dojrzałe owoce. Bez posiada małe, fioletowoczarne owoce, które są jadalne wyłącznie po osiągnięciu pełnej dojrzałości oraz obróbce. W surowych owocach znajdują się trujące składniki takie jak: prunazyna i sambunigryna, które powodują mdłości oraz wymioty.

Zastosowanie rośliny

Czarny bez stosuje się w leczeniu reumatyzmu oraz infekcji skórnych, działa także rozkurczowo i przeciwbólowo. Najczęściej stosuje się go jako środek przeciwzapalny i przeciwwirusowy.

Owoce bzu delikatnie przeczyszczają, poprawiają trawienie, łagodzą wzdęcia i zgagę. Polecane są przy ogólnym wyczerpaniu i osłabieniu organizmu. Owoce bzu, podobnie jak kwiat, wykazują działanie moczopędne i napotne. Bez zaliczany jest do roślin „czyszczących krew”. Chroni i wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych, działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, łagodzi ból i świetnie sprawdza się jako środek łagodzący kaszel.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Baldachy kwiatów czarnego bzu powinno zbierać się w suche dni, należy wybierać te, na których część kwiatostanów nie jest jeszcze rozwinięta. Należy unikać tych, z opadającymi kwiatami. Kwiaty ścinamy, układamy luźno w koszach i jak najszybciej przenosimy w zacienione miejsce.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 kg cukru
  • ok. 1 kg cytryn
  • 40 baldachów kwiatu czarnego bzu

Przygotowanie:

Zagotowujemy 2 litry wody, do której wsypujemy 2kg cukru i sok z 1 cytryny, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 1 minutę.

Gdy ugotowany syrop wystygnie wkładamy do niego 40 baldachów czarnego bzu (rozkwitnięte kwiaty czarnego bzu). Całość przykrywamy pokrywką i wstawiamy do chłodnego, nienasłonecznionego miejsca, pozostawiając na 3 dni.

Należy w tym czasie pamiętać, aby codziennie 2 razy zamieszać konsystencję drewnianą łyżką.

Po 3 dniach odcedzamy kwiaty i zlewamy czysty syrop do garnka dodając 200g soku z cytryny. Całość podgrzewamy do temperatury 70-80°C, po czym wlewamy do przygotowanych wcześniej czystych słoików, zakręcamy i obracamy do góry dnem.

Gotowy syrop należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Kuracja cytrynowa – recepta na młodość