Kiszonki to znany i sprawdzony sposób na na wydobycie z warzyw tego co najlepsze. Fermentowane warzywa korzystnie wpływają na nasze zdrowie, a w szczególności wpływają na prawidłową pracę jelit.

Kiszonki powstają na skutek działania specjalnych kultur bakterii i długotrwałej fermentacji. Najpopularniejszymi warzywami poddawanymi procesowi kiszenia są kapusta biała oraz ogórki gruntowe zwane korniszonami.

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Podczas procesu fermentacji cukier zawarty w warzywach rozkłada się na kwas mlekowy. Taki sam proces zachodzi podczas fermentacji mleka. Oznacza to, że kiszonki mają działanie prebiotyczne, czyli mają zbawienny wpływ na florę bakteryjną jelit i cały układ trawienny.

Zawierają także mnóstwo witamin i minerałów takich jak:

  • witaminy C, E, K oraz B
  • sole mineralne
  • organiczne związki siarki

Bogactwo tych wszystkich składników sprawia, iż kiszonki zaliczane są do polskich superfoods. Po produkty kiszone powinny sięgać szczególnie osoby, mające problem z poziomem cholesterolu czy cukru we krwi.

Przepis na ogórki kiszone

Sprawdzony przepis na chrupiące ogórki kwaszone, idealne na kanapki, do obiadu czy śledzika.

Składniki na 4 słoiki o pojemności 1 litra:

  • 2 kg korniszonów (małych ogórków)
  • 2 główki czosnku
  • pęczek kopru świeżego
  • korzeń chrzanu około 10 cm
  • 2 litry wrzącej wody
  • 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Sposób przygotowania:

  • Ogórki, koper oraz chrzan należy umyć zimną wodą. Następnie pokroić chrzan na mniejsze kawałki. Pozdejmować ząbki czosnku, nie ma potrzeby obierania ich z łupinek.
  • Słoiki na ogórki muszą być nieuszkodzone oraz dokładnie umyte, dla pewności należy wyparzyć je wrzątkiem.
  • Na dnie słoika ułożyć porcję kopru, chrzanu i czosnek, następnie układać ogórki w pozycji pionowej. Ogórki powinny być ułożone możliwie jak najciaśniej, na samej górze powtórzyć porcję kopru, chrzanu i czosnku.
  • Do 2 litrów wrzątku wsypać sól kamienną, mieszać do rozpuszczenia się kryształków.
  • Gorącą zalewę wlać do słoików, tak aby przykryła wszystkie ogórki wraz z przyprawami. Aby pozbyć się niechcianych bąbelków powietrza, należy lekko wstrząsnąć każdym słoikiem.
  • Na koniec mocno zakręcić słoiki i pozostawić na około trzy dni w temperaturze pokojowej. Po upływie trzech dni, należy przenieść słoiki do chłodnego miejsca: piwnicy lub spiżarni.
  • Kiszone ogórki będą gotowe do spożycia po mniej więcej dwóch tygodniach.

Poradnik:

  • Słoiki najlepiej postawić na szmatce lub ręczniku papierowym, ponieważ przez pierwsze dni będzie wyciekać z nich woda. To naturalny proces fermentacji.
  • Słoiki należy ułożyć z dala od promieni słonecznych, można przykryć je szmatką.

Polecamy przepis na sok z kiszonych buraków: