Kiszonki to znany i sprawdzony sposób na na wydobycie z warzyw tego co najlepsze. Fermentowane warzywa korzystnie wpływają na nasze zdrowie, a w szczególności wpływają na prawidłową pracę jelit.
Kiszonki powstają na skutek działania specjalnych kultur bakterii i długotrwałej fermentacji. Najpopularniejszymi warzywami poddawanymi procesowi kiszenia są kapusta biała oraz ogórki gruntowe zwane korniszonami.
Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
Podczas procesu fermentacji cukier zawarty w warzywach rozkłada się na kwas mlekowy. Taki sam proces zachodzi podczas fermentacji mleka. Oznacza to, że kiszonki mają działanie prebiotyczne, czyli mają zbawienny wpływ na florę bakteryjną jelit i cały układ trawienny.
Zawierają także mnóstwo witamin i minerałów takich jak:
- witaminy C, E, K oraz B
- sole mineralne
- organiczne związki siarki
Bogactwo tych wszystkich składników sprawia, iż kiszonki zaliczane są do polskich superfoods. Po produkty kiszone powinny sięgać szczególnie osoby, mające problem z poziomem cholesterolu czy cukru we krwi.
Przepis na ogórki kiszone
Sprawdzony przepis na chrupiące ogórki kwaszone, idealne na kanapki, do obiadu czy śledzika.
Składniki na 4 słoiki o pojemności 1 litra:
- 2 kg korniszonów (małych ogórków)
- 2 główki czosnku
- pęczek kopru świeżego
- korzeń chrzanu około 10 cm
- 2 litry wrzącej wody
- 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Sposób przygotowania:
- Ogórki, koper oraz chrzan należy umyć zimną wodą. Następnie pokroić chrzan na mniejsze kawałki. Pozdejmować ząbki czosnku, nie ma potrzeby obierania ich z łupinek.
- Słoiki na ogórki muszą być nieuszkodzone oraz dokładnie umyte, dla pewności należy wyparzyć je wrzątkiem.
- Na dnie słoika ułożyć porcję kopru, chrzanu i czosnek, następnie układać ogórki w pozycji pionowej. Ogórki powinny być ułożone możliwie jak najciaśniej, na samej górze powtórzyć porcję kopru, chrzanu i czosnku.
- Do 2 litrów wrzątku wsypać sól kamienną, mieszać do rozpuszczenia się kryształków.
- Gorącą zalewę wlać do słoików, tak aby przykryła wszystkie ogórki wraz z przyprawami. Aby pozbyć się niechcianych bąbelków powietrza , należy lekko wstrząsnąć każdym słoikiem.
- Na koniec mocno zakręcić słoiki i pozostawić na około trzy dni w temperaturze pokojowej. Po upływie trzech dni, należy przenieść słoiki do chłodnego miejsca: piwnicy lub spiżarni.
- Kiszone ogórki będą gotowe do spożycia po mniej więcej dwóch tygodniach.
Poradnik:
- Słoiki najlepiej postawić na szmatce lub ręczniku papierowym, ponieważ przez pierwsze dni będzie wyciekać z nich woda. To naturalny proces fermentacji.
- Słoiki należy ułożyć z dala od promieni słonecznych, można przykryć je szmatką.
Polecamy przepis na sok z kiszonych buraków: