Moringa pochodzi z górzystych himalajskich terenów, przez wielu nazywana jest „cudownym drzewem” ze względu na swoje wszechstronne właściwości. Liście moringi cechuje niezwykle wysokie stężenie minerałów, aminokwasów oraz witamin. Sproszkowane liście będą doskonałym dodatkiem do koktajli, lodów czy jogurtu.

Właściwości i składniki odżywcze moringi

Moringa olejodajna należy do najbardziej wszechstronnych i użytecznych znanych nam roślin.

Zawiera:

  • 46 rodzajów antyoksydantów
  • 25 razy więcej żelaza niż szpinak
  • 17 razy więcej wapnia niż mleko
  • 15 razy więcej potasu niż banany
  • 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
  • 7 razy więcej witaminy B1 i B2 niż drożdże
  • 6 razy więcej polifenolów niż wino czerwone
  • 4,5 razy więcej kwasu foliowego niż wątroba wołowa
  • 4,5 razy więcej witaminy E niż kiełki pszeniczne
  • 4 razy więcej witaminy A niż marchewka
  • 2,5 razy więcej karotyny niż marchewka
  • 2 więcej magnezu niż proso brązowe
  • 2 razy więcej protein niż soja
  • 2 razy więcej błonnika niż pszenica pełnoziarnista
  • 1,5 razy więcej niezbędnych aminokwasów niż jajka
  • 1,5 razy więcej cynku niż sznycel wieprzowy
  • duże ilości naturalnego chlorofilu
  • wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9)
  • zeatynę transportującą składniki odżywcze do komórek, zwiększającą ich wchłanianie oraz regenerującą komórki27370068_ml

Nasiona rośliny posiadają zdolność oczyszczania wody z bakterii i wirusów, są w stanie wyeliminować około 90 % zanieczyszczeń. Wystarczy je zmiażdżyć i dodać do wody, a zanieczyszczenia zostaną skutecznie wchłonięte przez roślinę.

Z nasion otrzymywany jest również olej, który jest cenionym składnikiem kremów, olejków do masażu, odżywek do włosów czy szamponów. Posiada właściwości wygładzające zmarszczki, skutecznie nawilża, odżywia, szybko się wchłania oraz łatwo łączy się z innymi olejkami. Jest skutecznym środkiem dla cery trądzikowej, oczyszcza skórę, reguluje wydzielanie sebum, oraz przyspiesza gojenie się ran.

Uwaga! Osoby chore na poważne schorzenia przed zażywaniem proszku, powinny skonsultować się z lekarzem. Moringa nie jest bezpieczna także dla kobiet w ciąży, gdyż może powodować skurcze macicy.

bowl-c64f28b7ee2c6c58bdcfbfb64413d668

Dawkowanie sproszkowanych liści

Spożywanie proszku najlepiej zacząć od małych dawek i stopniowo je zwiększać. Można zacząć od 1/2 łyżeczki moringi dziennie i po 3-5 dniach zwiększyć dawkę do 1 łyżeczki. Należy pamiętać , że w ciągu dnia możemy spożyć do około 3 gramów proszku.