W 1971 roku dzięki wyprawie UNESCO, w jednym z tybetańskich klasztorów została znaleziona recepta ”eliksiru młodości” (Nalewki czosnkowej), która jest datowana na IV-V wiek przed naszą erą. Nalewka czosnkowa oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu, wypłukuje nierozpuszczony wapń, gwałtownie poprawia przemianę materii, oczyszcza naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca, miażdżycy, paraliżowi, tworzeniu się nowotworów, likwiduje szum w głowie, poprawia wzrok, odmładza organizm.

Składniki

-35 g czosnku (oczywiście nie stosujemy chińskiej, przerośniętej podróbki czosnku – najlepiej stosować polską odmianę Harnaś)
-200 ml spirytusu 96%

Przygotowanie

Czosnek obieramy i ucieramy w moździerzu na jednolitą miazgę. Po umieszczeniu w słoiku zalewamy go spirytusem. Pod zakrętkę podkładamy kawałem bawełnianej lub lnianej tkaniny aby tworząca się mikstura nie miała styczności z metalem. Słoik trzymamy w chłodzie i ciemności przez 10 dni, co pewien czas potrząsając nim w celu lepszego połączenia się składników. Po odcedzeniu przez gazę i wyciśnięciu resztek czosnku uzyskaną miksturę zlewamy do butelki z ciemnego szkła. Przechowujemy ją w chłodnym miejscu.

Stosowanie

Kurację tą miksturą można rozpocząć dopiero po upływie 3 dni. Lek zażywamy po dodaniu 1/4 szklanki letniego (przegotowanego) mleka według przedstawionej poniżej tabelki:

Dzień

Po śniadaniu

Po obiedzie

Po kolacji

1

1 kropla

2 krople

3 krople

2

4 krople

5 kropli

6 kropli

3

7 kropli

8 kropli

9 kropli

4

10 kropli

11 kropli

12 kropli

5

13 kropli

14 kropli

15 kropli

6

16 kropli

17 kropli

18 kropli

7

19 kropli

20 kropli

21 kropli

8

22 kropli

23 kropli

24 kropli

9

25 kropli

25 kropli

25 kropli

10

25 kropli

25 kropli

25 kropli

11

25 kropli

25 kropli

25 kropli

Od 11 dnia kuracji lek stosujemy zawsze po 25 kropli, aż do wyczerpania zapasu.
Mnisi z Tybetu zalecali, aby takie leczenie przeprowadzać raz na 5 lat.

Pożytek dla zdrowia

Mikstura jest lekiem przeciwmiażdżycowym. Pomaga usunąć konsekwencje postępującej miażdżycy, np. zawroty głowy, otępienie starcze, uczucie zimna w nogach itd. Obniża poza tym poziom cholesterolu we krwi. Uodparnia organizm na przeziębienie,grypę i inne zimowe infekcje.
Odtruwa organizm z toksyn i metali ciężkich (np. rtęci czy ołowiu). Według zapewnień mnichów ma zdolność przedłużania życia i odmładzania narządów wewnętrznych.

 

Źródła:

„Czy można żyć 150 lat?”
Michał Tombak
Łódź 2008

„Czosnek przedłuża życie”
Zbigniew T. Nowak
Szczecinek 2012