Banany są jednymi z najpopularniejszych owoców. Co wiemy na ich temat? Czy warto oprzeć na nich swoją dietę? A może skorzystać z innych owoców, które często mogą mieć więcej witamin i minerałów, niż te owoce w kształcie uśmiechu.

Jakie są właściwości odżywcze bananów?

Banany mają w sobie wiele witamin i minerałów, nie ma co do tego wątpliwości. Banany zawierają w sobie witaminy A, C, D, E, K i z grupy B oraz mikroelementy (potas, magnez, fosfor, wapń, miedź, cynk, żelazo, fluor, mangan).

Oczyszczają organizm z toksyn i ułatwiają dobrym bakteriom zasiedlanie naszych jelit. Wbrew obiegowej opinii jedzenie jednego banana dziennie, wpływa lepiej na nasze zdrowie, niż jedzenie jednego jabłka. W porównaniu tych dwóch owoców, możemy znaleźć więcej właściwości odżywczych właśnie od naszych żółtych przyjaciół.

Wartość energetyczna bananów sprawi, że nawet w chwilach przemęczenia i senności jeden banan postawi nas na nogi i da nam energię na przepracowanie prawie półtorej godziny.

Banany

Właściwości zdrowotne bananów

Regularna konsumpcja bananów może wpływać na wiele aspektów zdrowotnych. Naukowo udowodniono, że banany wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, a także zmniejszenie ilości cholesterolu z naszego organizmu.

Zalecane są dla każdej osoby, która ma często do czynienia ze stresowymi sytuacjami. Tryptofan, aminokwas w nich zawarty, jest niezbędny do wytwarzania „hormonu szczęścia” – serotoniny. Dzięki temu zapobiega także depresji, bezsenności, leczy stany lękowe.

Nasz egzotyczny owoc ma jeszcze wiele innych zalet. Czy wiesz, że dzięki bananom wzmocnisz swoje kości? To zasługa potasu, manganu, a także magnezu, wapnia i prebiotyków – fruktooligosacharydów, które ułatwiają przyswajanie tych pierwiastków.

Banany pomagają leczyć biegunkę u małych dzieci, a także są skutecznym środkiem przy leczeniu kurzajek i łagodzeniu skutków ukąszenia komarów.

Uwaga!

Diabetycy nie powinni sięgać po diety, które składają się z bananów. Wywołują one duże wahania poziomu cukru. To dlatego, że mają wysoki indeks glikemiczny (IG 60- 70).

Banany dla urody

Nie tylko owoc sam w sobie jest bardzo cenny, skórka od banana może nam pomóc w procesie wybielania zębów.  Aby się o tym przekonać, należy pocierać zęby wewnętrzną warstwą skórki kilka razy w tygodniu, następnie umyj zęby. Wybielanie zębów skórką od banana jest bezpieczne dla zębów, ponieważ nie zawiera ona substancji chemicznych, które uszkadzają szkliwo. Kuracja taka, powinna trwać około 2-3 tygodnie.

właściwości bananów

Przepis na lody bananowe

Banany mrozimy. Jeśli mrozimy je w całości – przed użyciem kroimy banany na kawałki, przekładamy do blendera i miksujemy / mieszamy z ulubionymi dodatkami.

Na 3 banany dodajemy np. :

  • ok. 2/3 – 1 szklankę mrożonych owoców, np. maliny, truskawki, jagody
  • kilka łyżek ulubionego masła orzechowego  lub domowej nutelli
  • zrumienione na suchej patelni płatki kokosowe (ok. 1/2 szkl.) + nieco śmietanki kokosowej / bardzo gęstego mleka kokosowego (ok. 1/3 – 1/4 szkl.)
  • uprażone na suchej patelni płatki migdałowe lub orzechy (wymieszać po zmiksowaniu bananów – ok. 1/2 – 3/4 szkl.)
  • ok. 1 – 2 łyżki kawy + uprażone orzechy
  • otarta skórka z pomarańczy
  • ulubione przyprawy
  • opcjonalnie: syrop klonowy, miód, cukier lub daktyle
  • ewentualnie – chlust ulubionego likieru / alkoholu
  • szczypta soli