W okresie zachorowań na grypę i przeziębienie bardzo ważne jest wzmacnianie swojej naturalnej odporności. Nalewka czosnkowa domowej roboty posiada właściwości nie tylko zwiększające odporność, ale także zwalczające już istniejącą infekcję. Nalewka pomaga także przy reumatyzmie, bólach mięśni oraz stanach zapalnych.

Czoskówa wykazuje również zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi i broni przed następstwami postępującej miażdżycy.

Czosnek na nalewkę- który wybrać?

Do wykonania nalewki polecamy korzystać z polskich odmian czosnku, między innymi z bardzo popularnej odmiany – Harnaś. Odmiana Harnaś dzięki składnikom czynnym takim jak: olejki, allina oraz allicyna wykazuje silne działanie zdrowotne.

To dzięki wymienionym wcześniej składnikom, czosnek posiada tak cenne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

Najlepszym miejscem przechowywania czosnku jest ciemna, ale zdecydowanie sucha piwnica o temperaturze ok. 2°C. W tej temperaturze główki czosnku można przechowywać nawet do 6 miesięcy i dłużej – bez większych strat najważniejszych substancji smakowo-leczniczych.

Dlatego bardzo ważne jest trzymanie gotowych nalewek czosnkowych w miejscach ciemnych i chłodnych.

Przepis na nalewkę czosnkową

Składniki

  • 150 g czosnku (oczywiście nie stosujemy chińskiej, przerośniętej podróbki czosnku – najlepiej stosować polską odmianę Harnaś)
  • 500 ml czystej wódki (żytnia)

Przygotowanie

Czosnek obieramy ze skórki, rozdrabniamy lub szatkujemy w sposób dowolny, zalewamy w czystym i szczelnym słoiku wódką (ważne żeby była to wódka zbożowa) i przechowujemy w ciemnym miejscu przez 21 dni, przynajmniej raz na dzień wstrząsając.

Po upływie tego czasu nalewka jest gotowa do spożycia. Według uznania pozostały czosnek można odcedzić. Należy pamiętać o tym

, że cały czas przechowujemy ją w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w butelce z ciemnego szkła.

Stosowanie nalewki czosnkowej

Pijemy około 20 g (czyli mały kieliszek). Początkowo można zaczynać od mniejszej dawki stopniowo zwiększając ją (przy masie ciała 60-85 kg, przy większej dawkę zwiększyć)

Profilaktycznie nalewkę stosować 2 razy w tygodniu – najlepiej między posiłkami w okresie osłabienia organizmu.

W przypadku choroby pić 3 razy dziennie, nigdy nie stosować na pusty żołądek.

Polecamy przepis na nalewkę dla dzieci:

Naturalny antybiotyk dla najmłodszych