Borówka amerykańska (borówka wysoka) jest rośliną odporną na mróz oraz choroby i szkodniki, z tego powodu coraz częściej sadzimy ją w swoich ogrodach. Owoce borówki posiadają wiele cennych właściwości dietetycznych oraz leczniczych.

Krzewy borówki amerykańskiej

Prawidłowo uprawiane krzewy dają corocznie wysoki plon owoców. Owoce dojrzewają nierównomiernie co w rezultacie pozwala na stopniowe zbieranie plonów nawet przez miesiąc. Do zasadzenia krzewów borówki najlepiej wybrać słoneczne, ciepłe miejsce z dala od zgiełku ulicy. Najlepszym miejscem do uprawy są działki zalesione, najlepiej wśród lasów sosnowych, gdzie gleba jest kwaśna i bogata w substancje odżywcze.

Ze względu na wartości odżywcze, smakowe i dietetyczne owoców, borówka amerykańska została uznana za owoc XXI wieku. Borówka nadaje się wyśmienicie do bezpośredniego spożycia, jak również do przetwórstwa domowego w postaci dżemów, ciast, koktajli czy sorbetów. 

Właściwości owoców borówki

Owoce borówek amerykańskich są bogate w mikroelementy takie jak: potas, fosfor, wapń, magnez oraz inne substancje np. azot, żelazo, tiamina, niacyna czy witamina A. Borówka amerykańska usuwa z naszego organizmu wolne rodniki oraz posiada enzymy zapobiegające rozwój niektórych nowotworów między innymi takich jak: nowotwór piersi, wątroby, płuc czy tarczycy.

Flawonoidy i antyoksydanty zawarte w owocach posiadają zdolność regeneracji komórek odpowiedzialnych za pamięć i koncentrację. Udowodniono, że regularne spożywanie tych owoców skutecznie usprawnia pracę mózgu. Borówki zmniejszają także niebezpieczeństwo wystąpienia chorób serca, wyrównują poziom cholesterolu oraz pomagają obniżyć wysokie ciśnienie. W związku z tym powinny być obowiązkowym elementem każdej diety.

Odkryto, że owoce borówki z odmiany rózgowatej posiadają szczególną zdolność zapobiegania rozwojowi marskości wątroby oraz działają ochronnie na jej komórki. Natomiast związek zawarty w liściach tej odmiany spowalnia rozwój wirusa HCV.

Poradnik:

  • Zawsze wybieraj owoce o intensywnej niebieskiej barwie, z białawym woskowym nalotem
  • Owoce myj tylko bezpośrednio przed spożyciem
  • Świeże borówki przechowuj w lodówce maksymalnie siedem dni
  • Aby zamrozić owoce należy je nieumyte ułożyć na papierze, wsadzić do zamrażarki i po zamrożeniu przełożyć do woreczka. Zamrożone borówki można przechowywać maksymalnie rok.

Zobacz przepis na placki jogurtowe z borówkami:

Przepis na placki jogurtowe z borówkami