Jest wiele sposobów na zwalczanie infekcji w okresie zachorowań. Jeżeli nie chcemy truć swoich dzieci sztucznymi preparatami, najlepiej podawać im przez cały okres jesienno-zimowy własnoręcznie zrobiony naturalny antybiotyk. Przepis ten chętnie stosowały nasze babcie z uwagi na łatwe wykonanie i dostępność składników.
Przepis na naturalny antybiotyk z czosnku, miodu i cytryny
Składniki:
- 3 cytryny
- 2 główki czosnku (najlepiej stosować polską odmianę Harnaś)
- 250g miodu
- 1 szklanka przegotowanej wody
Przygotowanie:
Czosnek należy obrać i pokroić na paski. Zalać wodą, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia wodę należy przecedzić przez sitko. Do powstałej mikstury czosnkowej dodać sok z cytryn i odstawić na kolejne 12 godzin.
Następnego dnia dodać miód i zamieszać. Gdy miód się rozpuści, mikstura jest gotowa do spożycia. Naturalny antybiotyk należy przelać do butelki z ciemnego szkła i trzymać go w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dawkowanie:
Miksturę należy stosować profilaktycznie trzy razy dziennie po małej łyżeczce. W przypadku choroby podawać co 3-4 godziny, aż do momentu wyleczenia.
Dodatkowe porady
Najlepszym miejscem na przechowywanie czosnku jest ciemna, ale sucha piwnica o temperaturze około 2 stopni Celsjusza. W temperaturze 0°C główki czosnku można przechowywać nawet do 6 miesięcy – bez większych strat najważniejszych substancji smakowo-leczniczych. Dlatego bardzo ważne jest trzymanie nalewek z czosnku w miejscach chłodnych i nienasłonecznionych.
Do wykonania nalewek polecamy korzystać z polskich odmian czosnku, między innymi z bardzo popularnej odmiany – Harnaś. Czosnek ten zawiera substancje posiadające duże znaczenie zdrowotne, są to m.in. olejki, allina oraz allicyna. Związki te posiadają głównie działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe.