Natto to soja pochodząca z upraw ekologicznych poddana naturalnemu procesowi fermentacji. Sfermentowana soja stanowi źródło cennej witaminy K2 MK-7. Jest najpopularniejszym produktem w Japonii. Japończycy zawdzięczają jej swoją długowieczność i młody wygląd.

Do produkcji natto wykorzystuje się suszone źdźbła ryżu, które zasiedlone są przez grzyby przyspieszające cały proces. Kiedyś produkowano go wkładając nasiona soi do mocno ściśniętych snopków trawy ryżowej , co sprzyjało rozwojowi bakterii i dochodziło do procesu fermentacji.

Właściwości i składniki odżywcze natto

Fermentacja soi sprawia, iż jest ona szybciej trawiona przez organizm, lepiej się przyswaja oraz zwiększa się wchłanianie składników odżywczych. Natto posiada takie składniki odżywcze jak: potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, selen oraz witaminy z grupy B, PP, E, K, A i C.

Zawiera nattokinazę, która usprawnia przepływ krwi w żyłach, zmniejsza poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie. To właśnie niej natto zawdzięcza swoją nazwę.

Sfermentowana soja zawiera witaminę K2 MK-7 wspomagającą leczenie chorób układu krążeniowo-oddechowego, osteoporozy, kamieni nerkowych oraz opóźnia procesy starzenia.

Izoflawony sojowe wspierają równowagę hormonalną u kobiet, obniżają poziom cholesterolu oraz mogą zapobiec rozwojowi osteoporozy. Bakterie probiotyczne regulują pracę układu pokarmowego, usprawniają pracę jelit oraz wzmacniają odporność organizmu.

Sfermentowana soja oczyszcza jelita, odtruwa organizm oraz reguluje przemianę materii. Przyspiesza oczyszczanie organizmu po spożyciu alkoholu, pozwala uniknąć mdłości, bólu głowy czy wymiotów.

Jak jeść natto?

Natto stanowi podstawę diety Japończyków od prawie 1000 lat. Jest tak odżywczym produktem, że wystarczy jeść 2 łyżeczki dziennie , aby zauważyć poprawę stanu zdrowia. Sfermentowana soja posiada charakterystyczny zapach, kleistą konsystencję i słonawy smak z nutką goryczy.

Japończycy jedzą ją najczęściej w formie przekąski z sosem sojowym czy wodorostami. Można podawać ją również z ryżem lub na toście z masłem. Dobrze komponuje się także z musztardą, szczypiorkiem czy jajkiem na miękko.

Przed spożyciem natto należy dobrze wymieszać, aby nabrało kremowej konsystencji. Jedząc go trzeba dobrze nawodnić organizm, najlepiej wodą mineralną ze szczyptą soli. Wodę należy wypić na godzinę przed posiłkiem lub godzinę po zjedzeniu sfermentowanej soi. Pozwoli to lepiej wchłonąć składniki odżywcze.

Natto należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku i nabierać tylko czystą łyżeczką. Soja sfermentowana nadaje się do mrożenia, nie traci przy tym swoich wartości odżywczych. Warto więc zamrozić zapasy, aby zachować ich świeżość na dłużej.

Uwaga! Należy pamiętać, aby nie podgrzewać sfermentowanej soi, gdyż straci swoje właściwości odżywcze.