Cebula ze względu na silne właściwości lecznicze, była wykorzystywana w medycynie naturalnej już od wieków. Można wykorzystywać ją na wiele sposobów. Dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i chroni przez chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz infekcjami.Nadaje się do gotowania, smażenia oraz jedzenia na surowo.

Właściwości cebuli

Cebula posiada silne właściwości przeciwutleniające, wzmacnia organizm, przeciwdziała wszelkim infekcjom. Kiedyś była wykorzystywana do leczenia szkorbutu, wrzodów oraz blizn. Zawiera witaminy C, B2, P, minerały takie jak: magnez, cynk, fosfor, siarka oraz krzem.

Oprócz cebuli żółtej istnieje jeszcze odmiana czerwona, która swój kolor zawdzięcza antocyjanom. Są to naturalne barwniki roślinne, nadające kolor od czerwonego przez niebieski po fioletowy.

Antocyjany posiadają właściwości wzmacniające naczynia krwionośne, chroniące wątrobę oraz zwalczające wolne rodniki.

Regularne jedzenie cebuli obniża ciśnienie, przeciwdziała zwężaniu się naczyń krwionośnych, obniża poziom cukru, zmniejsza poziom złego cholesterolu, a podwyższa poziom dobrego. Jedzenie regularnie cebuli pomaga uniknąć sklerozy, zakrzepicy żył oraz raka.

Wyciąg z cebuli na wiele dolegliwości

Sok z cebuli w medycynie naturalnej jest powszechnie stosowanym lekiem przy różnego rodzaju infekcjach i chorobach gardła. Wyciąg z cebuli działa wzmacniająco na organizm, zabija bakterie oraz grzyby.

Co ciekawe cebula działa uspokajająco, a także jest zaliczana do warzyw nieuczulających. Zatem z powodzeniem mogą sięgać osoby ze skłonnością do wybuchów gniewu oraz alergicy.

Sok z cebuli sprawdzi się również jako serum wzmacniające wypadające włosy oraz serum przeciwłupieżowe. Wystarczy kilka minut przed myciem wmasować sok we włosy, następnie umyć szamponem. Kurację można powtarzać codziennie, aż do uzyskania zadowalających efektów.

Wyciąg z cebuli dzięki swym właściwościom, doskonale poradzi sobie również z wszelkimi infekcjami skórnymi, trądzikiem, a także bliznami i przebarwieniami.

Cebula w kuchni

Czerwona cebula w przeciwieństwie do żółtej odmiany, jest łagodniejsza w smaku oraz nie podrażnia tak mocno oczu. Stąd jest chętniej używana do sałatek czy dań w formie surowej.

Ciekawostką jest to, że obydwie odmiany nie tracą swoich właściwości leczniczych podczas obróbki termicznej. Doskonale nadają się do smażenia, duszenia czy gotowania.