Dynia to jednoroczna roślina z rodziny dyniowatych. Najprawdopodobniej pochodzi z Meksyku, choć jej pochodzenie nie jest do końca znane. Dzięki beta-karotenowi posiada unikalną pomarańczową barwę, niepowtarzalny smak i cenne właściwości.

Właściwości i wartości odżywcze dyni

Dynia posiada mnóstwo witamin i składników odżywczych. Możemy w niej znaleźć między innymi:

  • witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, C, E, PP, a także kwas foliowy
  • do tego cenne minerały jak magnez wapń i potas, a także wiele innych
  • jest cennym źródłem błonnika i białka

Dynia Strzałki A3

Dynia posiada właściwości pobudzające jelita do działania oraz poprawiające ich perystaltykę. Jest wybitnie lekkostrawna, dzięki  temu nie obciąża wątroby ani żołądka.

Działa moczopędnie, przez co poprawia pracę nerek i całego układu moczowego. Jest pomocna w odkwaszaniu organizmu, zapobiega chorobom reumatycznym oraz ewentualnie wspomaga ich leczenie.

Najcenniejszą właściwością dyni jest jej wpływ na wzrok. Dzięki wysokiej zawartości wspomnianego beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny, poprawia widzenie i chroni przed zaćmą oraz zespołem suchego oka.

Dynia w kuchni

Dynię należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepsze dynie to te ciężkie, o symetrycznym kształcie. Świetnie komponuje się z przyprawami takimi jak: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie.

Cięcie dyni należy rozpocząć od usunięcia górnej części z ogonkiem. Następnie należy ją przeciąć na pół oraz usunąć wszystkie pestki i włókna. Następnie pokroić na dowolnej wielkości kawałki.

Uwaga! dynia po rozkrojeniu musi być przyrządzona w tym samym dniu

Dynię można przyrządzać na kilka sposobów:

  • małe kawałki można gotować na parze przez mniej więcej 12 minut
  • duże kawałki dyni można gotować w garnku z wodą (wystarczy 1-2 szklanki wody) pod przykryciem około 30 minut
  • średniej wielkości kawałki ze skórką należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w temperaturze do 180°C

Z ugotowanej lub upieczonej dyni można zrobić puree, które jest bazą do sporządzenia zupy, ciasta lub farszu do pierogów.