Jaglanka z bakaliami jest świetną propozycją na śniadanie, daje dużo energii i poczucie sytości na kilka godzin. O zaletach kaszy jaglanej można mówić godzinami, ale takie podstawowe rzeczy, które warto o niej wiedzieć to to, że jest bogata w żelazo, które wzmacnia układ krwionośny, witaminy z grupy B wspomagające pracę układu nerwowego i witaminę E opóźniającą starzenie się organizmu. Kasza jaglana nie ma glutenu, ale zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i krzemionkę, która znakomicie działa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Poza tym jest źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, a tym samym zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Jednym słowem samo dobro za niewielkie pieniądze.
Energetyczna kasza jaglana z bakaliami
-
1 szklanka kaszy jaglanej
-
3 szklanki wody
-
1 płaska łyżka stołowa rodzynek
-
5 sztuk śliwek suszonych
-
5 sztuk moreli suszonych
-
1 płaska łyżka żurawiny suszonej
-
1 płaska łyżeczka zmielonych migdałów lub orzechów ,
-
3 sztuki figi, 3 sztuki daktyle
-
1/2 łyżkeczki oleju kokosowego, lub lnianego według smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać wodą. Gotować około 10 minut. Następnie dodać bakalie oraz olej. Gotować na małym ogniu 5 minut, aby zmiękły bakalie. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem 10-15 minut. Nałożyć do miseczki, posypać cynamonem i polać miodem po wierzchu. Danie gotowe. Smacznego!
Sprawdź produkty w naszym sklepie!