Kapusta jest powszechnie występującym warzywem w polskiej kuchni. Mylnie uważana jest za ciężkostrawną. Ze względu na właściwości jakie posiada, nie powinno zabraknąć jej w naszym menu. Kapusta należy do tej samej rodziny co kalafior, brokuły, kalarepa, jarmuż oraz brukselka.
Kapusta posiada jedynie 40 kcal na 100 g, jest lekkostrawna, dlatego z powodzeniem mogą ją jeść osoby z nadwagą oraz problemami z wątrobą.
Właściwości kapusty
Kapusta posiada liczne witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Kapusta zawiera:
- witaminę C – pomaga zachować młody wygląd na dłużej
- witaminy z grupy B – poprawia sprawność mózgu i samopoczucie
- witamina A – odpowiada za narząd wzroku , kondycję skóry oraz odporność
- witamina K – odpowiada za krzepnięcie krwi oraz mocne kości
- rutynę – wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne
- siarkę – wzmacnia i leczy włosy, skórę i paznokcie
- wapń – buduje kości, zęby i odpowiada za układ sercowo–naczyniowy
- magnez – odpowiada za układ nerwowy, kostny oraz sercowo–naczyniowy
- potas – odpowiada za prawidłową pracę mięśni
- żelazo – bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek
- kwas foliowy – bierze udział w tworzeniu nowych komórek w organizmie
Sok z kapusty
Regularne picie szklanki soku z kapusty wzmacnia odporność, leczy anemię oraz likwiduje obrzęki spowodowane nadmiarem wody w organizmie. W medycynie naturalnej sok z kapusty stosowany jest do leczenia wrzodów żołądka.
Okład z liści lub soku pomaga w bólach reumatycznych stawów, zmniejsza opuchliznę oraz przyspiesza gojenie się ran.
Kapusta w kuchni
Kapusta jest składnikiem wielu popularnych potraw takich jak gołąbki , bigos, kapuśniak czy pierogi. Należy do warzyw, które mogą powodować wzdęcia u osób z wrażliwym żołądkiem. Aby tego uniknąć należy zastosować się do poniższych zasad:
- kapustę należy gotować z dodatkiem przypraw ułatwiających trawienie takich jak: koper włoski z majerankiem lub kurkuma z imbirem
- gotującej się kapusty nie można przykrywać pokrywką, gdyż substancje powodujące wzdęcia uwalniają się wraz z parą wodną
- aby mieć pewność, że wszystkie ciężkostrawne substancje zostaną uwolnione, w trakcie gotowania należy co jakiś czas przemieszać kapustę
- kapustę należy gotować do momentu, aż będzie miękka