Kapusta jest powszechnie występującym warzywem w polskiej kuchni. Mylnie uważana jest za ciężkostrawną. Ze względu na właściwości jakie posiada, nie powinno zabraknąć jej w naszym menu. Kapusta należy do tej samej rodziny co kalafior, brokuły, kalarepa, jarmuż oraz brukselka.

Kapusta posiada jedynie 40 kcal na 100 g, jest lekkostrawna, dlatego z powodzeniem mogą ją jeść osoby z nadwagą oraz problemami z wątrobą.

Właściwości kapusty

Kapusta posiada liczne witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kapusta zawiera:

  • witaminę C – pomaga zachować młody wygląd na dłużej
  • witaminy z grupy B – poprawia sprawność mózgu i samopoczucie
  • witamina A – odpowiada za narząd wzroku , kondycję skóry oraz odporność
  • witamina K – odpowiada za krzepnięcie krwi oraz mocne kości
  • rutynę – wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne
  • siarkę – wzmacnia i leczy włosy, skórę i paznokcie
  • wapń – buduje kości, zęby i odpowiada za układ sercowonaczyniowy
  • magnez – odpowiada za układ nerwowy, kostny oraz sercowonaczyniowy
  • potas – odpowiada za prawidłową pracę mięśni
  • żelazo – bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek
  • kwas foliowy – bierze udział w tworzeniu nowych komórek w organizmie

Sok z kapusty

Regularne picie szklanki soku z kapusty wzmacnia odporność, leczy anemię oraz likwiduje obrzęki spowodowane nadmiarem wody w organizmie. W medycynie naturalnej sok z kapusty stosowany jest do leczenia wrzodów żołądka.

Okład z liści lub soku pomaga w bólach reumatycznych stawów, zmniejsza opuchliznę oraz przyspiesza gojenie się ran.

Kapusta w kuchni

Kapusta jest składnikiem wielu popularnych potraw takich jak gołąbki , bigos, kapuśniak czy pierogi. Należy do warzyw, które mogą powodować wzdęcia u osób z wrażliwym żołądkiem. Aby tego uniknąć należy zastosować się do poniższych zasad:

  • kapustę należy gotować z dodatkiem przypraw ułatwiających trawienie takich jak: koper włoski z majerankiem lub kurkuma z imbirem
  • gotującej się kapusty nie można przykrywać pokrywką, gdyż substancje powodujące wzdęcia uwalniają się wraz z parą wodną
  • aby mieć pewność, że wszystkie ciężkostrawne substancje zostaną uwolnione, w trakcie gotowania należy co jakiś czas przemieszać kapustę
  • kapustę należy gotować do momentu, aż będzie miękka