Manuka to krzew rosnący w Nowej Zelandii posiadający niezwykłe właściwości lecznicze, które w głównej mierze zawdzięcza swojemu położeniu geograficznemu. Cenne właściwości tego krzewu były doceniane już przez rdzennych mieszkańców wyspy Maorysów.

Jak powstaje miód manuka?

Maorysi wykorzystywali różne części rośliny takie jak kora, liście czy nasiona do leczenia biegunki, zaparć, gorączki oraz różnego rodzaju infekcji. Europejczycy dowiedzieli się o istnieniu krzewu manuka w XIII wieku, dzięki odkrywcy kapitanowi Cookowi. Manuka jest rośliną miododajną, posiada drobne białe kwiatki, które kwitną jedynie przez około sześć tygodni w roku. Tak krótki okres kwitnięcia sprawia, że ceny miodu są dość wysokie. Rdzenni mieszkańcy wyspy nie znali tego rodzaju produktu, gdyż pszczoły zostały przywiezione na wyspę przez Europejczyków dopiero w XIX wieku. Początkowo nie doceniano właściwości miodu manuka, ze względu na jego intensywny smak i wyrazisty aromat. Jednak gdy zauważono, że bydło jedzące miód jest odporne na choroby, zyskał na popularności.

Właściwości miodu manuka

Miód swoje właściwości zawdzięcza między innymi wysokiej zawartości związku o nazwie methylglyoxal w skrócie MGO. Związek powstaje w takcie dojrzewania miodu, im dłużej dojrzewa, tym wartość MGO jest większa. Na jego podstawie ocenia się rodzaj miodu nadając mu odpowiednią nazwę MGO 30+, 100+, 250+, 400+ oraz 550+. Im miód posiada więcej MGO, tym jego cena jest wyższa.

Miód manuka posiada silne właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Leczy różnego typu infekcje, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, reguluje pracę jelit oraz dzięki zawartości antyoksydantów spowalnia proces starzenia się organizmu. Miód manuka leczy również problemy skórne takie jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczycę, trądzik, trudno gojące się rany, odleżyny, opryszczkę czy różnego rodzaju oparzenia.

Miód manuka w kosmetyce

Obecnie miód manuka zyskuje coraz większą popularność w branży kosmetycznej. Stosowany jest w preparatach zmniejszających blizny, leczących trądzik, łuszczycę, w kremach nawilżających przesuszoną skórę oraz w kosmetykach antyalergicznych. Miód manuka w czystej postaci można stosować bezpośrednio na skórę lub dodać do kremu, balsamu do ciała lub odżywki do włosów.