Olej kokosowy wzmacnia odporność, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, wspomaga pracę układu pokarmowego, przyśpiesza przemianę materii. Dowiedz się do czego można go wykorzystać i który najlepiej wybrać.
Skąd się bierze olej kokosowy?
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W niskiej temperaturze występuje w postaci białej bryły, natomiast po podgrzaniu staje się płynny.
Na rynku dostępny jest olej kokosowy rafinowany i olej nierafinowany. Ten nierafinowany jest tłoczony na zimno, dzięki temu zachowuje swoje właściwości odżywcze i aromat. Idealnie nadaje się do spożywania na zimno oraz do pielęgnacji ciała.
Olej rafinowany poddawany jest obróbce termicznej, przez co traci cenne składniki oraz zapach kokosa. Jest odporny na działanie temperatury, dzięki temu idealnie sprawdza się podczas smażenia i pieczenia.
Właściwości oleju kokosowego
Jest tłuszczem bogatym w cenne właściwości ponieważ znajdziemy w nim nasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas laurynowy, palmitynowy, kaprylowy), jak i nienasycone (m.in. kwas oleinowy, linolenowy). Zawiera witaminę B2, B6, E i C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.
Można go stosować profilaktycznie lub przy różnego rodzaju dolegliwościach. Wzmacnia odporność, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, wspomaga pracę układu pokarmowego, przyśpiesza przemianę materii.
Obniża ryzyko cukrzycy, chorób serca i poprawia poziom cholesterolu. Zawiera naturalne antyoksydanty – zwalczają wolne rodniki przyczyniając się tym samym do opóźnienia procesów starzenia się skóry. Chroni ją także przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Zastosowanie oleju kokosowego
Olej kokosowy wspomaga zdrowie, pomaga zachować urodę oraz przydaje się w kuchni. Oto niektóre z jego zastosowań:
Olej kokosowy w kuchni
- można go stosować zamiast masła – do smarowania pieczywa
posmaruj nim delikatnie patelnie, a następnie usmaż jajka - zrób smaczne, pieczone ziemniaki – rozgrzej piekarnik, ziemniaki pokrój w plasterki, posmaruj je lekko olejem kokosowym, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na ok. 15 minut
- zamiast oleju roślinnego, używaj do pieczenia kokosowego
dodaj do kawy lub herbaty łyżeczkę oleju kokosowego, by uzyskać kokosowy posmak
Olej kokosowy dla urody
- po zmieszaniu oleju kokosowego z solą himalajską otrzymasz peeling do twarzy, zaś mieszkając go z cukrem – peeling do ciała
- złagodzi otarcia skóry (od pieluchy) u dziecka – wystarczy posmarować
- do smarowania skóry z rozstępami
- do łagodzenia poparzeń słonecznych
- jako krem do twarzy – nawilża, wygładza zmarszczki
nawilży suchą, szorstką skórę – np. stóp, łokci - odżywi włosy – niewielką ilość oleju kokosowego należy wetrzeć we włosy
- złagodzi obtarcia, odparzenia, zadrapania
Olej kokosowy dla zdrowia
- jest tłuszczem roślinnym, więc nie przyczynia się do powstawania złogów cholesterolu
- czyści organizm z pasożytów i drożdżaków
- wykazuje silne działanie antybakteryjne i antywirusowe, nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej (jak antybiotyki)
- zapobiega osteoporozie
- wydatnie wspomaga przyswajanie witamin i mikroelementów dostarczanych w pożywieniu
- chroni przed nowotworami
- pomaga zregenerować się po wysiłku, dodaje energii
- spożycie 2 łyżeczek dziennie oleju pomaga przyśpieszyć metabolizm