Z racji trwającego sezonu na mandarynki oraz potrzeby osłodzenia sobie życia w okresie jesienno-zimowym, przedstawiamy przepis na pyszny sernik na kruchym cieście ze świeżymi mandarynkami. Wykończony delikatną bezą i złocistą kruszonką.

Dzięki użyciu świeżych owoców, sernik będzie zawierał mniej kalorii i więcej błonnika pokarmowego. Brzmi kusząco?

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki na sernik:

Ciasto:

Masa serowa:

Beza:

Dodatkowo:

  • 60 dag świeżych mandarynek

Sernik z mandarynkami

Przygotowanie ciasta:

  • Przesiej przez sitko mąkę, aby uniknąć grudek, następnie połącz z proszkiem i cukrem pudrem. Dodaj żółtka, masło i szybko zagnieć. Podziel ciasto na 2 połowy, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 2 godziny
  • W międzyczasie wyłóż papierem blaszkę do pieczenia o wymiarach 25×40 cm
  • Utrzyj w misce jajka z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj masło, budyń w proszku i twaróg małymi porcjami. Odłóż na bok
  • W czystej misce ubij mikserem na sztywno białka ze szczyptą soli, dodaj cukier i cukier waniliowy, ubijaj jeszcze przez chwilę
  • Obierz mandarynki i podziel na kawałki
  • Wyjmij z zamrażarki połowę ciasta i zetrzyj na spód blaszki, używając tarki o grubych oczkach
  • Wylej masę serową na starte ciasto
  • Na masie ułóż obok siebie kawałki mandarynki
  • Na mandarynki wykładaj pianę z białek, rozsmarowując ją równomiernie po całej powierzchni
  • Wyciągnij z zamrażarki drugą część ciasta i zetrzyj na górę tak samo jak wcześniej
  • Włóż ciasto do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut. Aby uniknąć mocnego zbrązowienia góry ciasta, po upływie 40 minut możesz przykryć je papierem do pieczenia
  • Żeby ciasto nie opadło, po upieczeniu pozostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia

Życzymy smacznego 🙂