Z racji trwającego sezonu na mandarynki oraz potrzeby osłodzenia sobie życia w okresie jesienno-zimowym, przedstawiamy przepis na pyszny sernik na kruchym cieście ze świeżymi mandarynkami. Wykończony delikatną bezą i złocistą kruszonką.
Dzięki użyciu świeżych owoców, sernik będzie zawierał mniej kalorii i więcej błonnika pokarmowego. Brzmi kusząco?
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki na sernik:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 100g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 opakowania budyniu w proszku śmietankowego
Beza:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- 60 dag świeżych mandarynek
Przygotowanie ciasta:
- Przesiej przez sitko mąkę, aby uniknąć grudek, następnie połącz z proszkiem i cukrem pudrem. Dodaj żółtka, masło i szybko zagnieć. Podziel ciasto na 2 połowy, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 2 godziny
- W międzyczasie wyłóż papierem blaszkę do pieczenia o wymiarach 25×40 cm
- Utrzyj w misce jajka z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj masło, budyń w proszku i twaróg małymi porcjami. Odłóż na bok
- W czystej misce ubij mikserem na sztywno białka ze szczyptą soli, dodaj cukier i cukier waniliowy, ubijaj jeszcze przez chwilę
- Obierz mandarynki i podziel na kawałki
- Wyjmij z zamrażarki połowę ciasta i zetrzyj na spód blaszki, używając tarki o grubych oczkach
- Wylej masę serową na starte ciasto
- Na masie ułóż obok siebie kawałki mandarynki
- Na mandarynki wykładaj pianę z białek, rozsmarowując ją równomiernie po całej powierzchni
- Wyciągnij z zamrażarki drugą część ciasta i zetrzyj na górę tak samo jak wcześniej
- Włóż ciasto do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut. Aby uniknąć mocnego zbrązowienia góry ciasta, po upływie 40 minut możesz przykryć je papierem do pieczenia
- Żeby ciasto nie opadło, po upieczeniu pozostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia
Życzymy smacznego 🙂