Gdy dopadło nas przeziębienie lub męczy kaszel, warto sięgnąć po syrop z pędów sosny własnej roboty. Syrop ten zawiera składniki podnoszące odporność organizmu oraz leczące górne drogi oddechowe. Czas na zebranie młodych pędów sosny przypada na przełom kwietnia i maja.

Właściwości syropu z pędów sosny

Syrop z pędów sosny zawiera działające uspokajająco i wzmacniająco związki o nazwie gorycze, które mają również działanie pobudzające apetyt. Taki syrop stosowany codziennie w celach profilaktycznych, pozwoli cieszyć się zdrowiem przez cały rok.

Flawonoidy zwalczające wolne rodniki oraz działające przeciwzapalnie i rozkurczowo. Zawarta w syropie witamina C wzmacnia odporność, a sole mineralne korzystnie wpływają na gospodarkę wodną w organizmie.

Syrop z pędów sosny wykazuje działanie wykrztuśne i bakteriobójcze, zawarty w nim olejek sosnowy ułatwia oczyścić zatkane drogi oddechowe. Jest pomocny we wszelkich zapaleniach gardła, zapaleniach oskrzeli oraz chrypce. Zwalcza objawy przeziębienia i grypy takie jak: dreszcze, uczucie zimna oraz osłabienie.

Dawkowanie syropu z pędów sosny

Syrop posiada gęstą konsystencję, słodki smak i niepowtarzalny sosnowy aromat. Był chętnie stosowany przez nasze babcie ze względu na jego skuteczne działanie i łatwość wykonania. Z uwagi na swój słodki smak, jest lubiany również przez dzieci.

W celach profilaktycznych należy jeść codziennie rano jedną łyżeczkę syropu bezpośrednio lub dodać do herbaty czy wody.

W czasie choroby natomiast zaleca się jeść łyżeczkę syropu od trzech do czterech razy dziennie, aż do momentu ustąpienia objawów.

Syrop z pędów sosny

Sposób wykonania syropu z młodych pędów

Do wykonania dobrej jakości syropu należy użyć pędów o jasnozielonej barwie z brązową, lepką łupinką. Pędy najlepiej zbierać w rękawiczkach za pomocą sekatora pamiętając, że nie należy ucinać wszystkich pędów z jednego drzewa, aby go nie okaleczyć.

Do wykonania syropu potrzebujemy litrowy słoik, cukier, wodę oraz pędy młodej sosny w ilości zapełniającej słoik.

Pędy należy umyć, pokroić na centymetrowe kawałki i układać w słoiku warstwami naprzemiennie z cukrem. Mniej więcej trzy centymetrową warstwę pędów należy posypać czterema łyżeczkami cukru.

Na koniec całość można zalać niewielką ilością wody oraz dokładnie zakręcić słoik i odłożyć w słonecznym miejscu na około siedem dni. W razie brzydkiej pogody, czas można wydłużyć o kilka dni.

Powstały syrop należy zlać do mniejszych słoiczków, dobrze zakręcić i trzymać w chłodnym, zacienionym miejscu. Termin ważności syropu wynosi mniej więcej dwa lata.