W czasie gdy pogoda nas nie rozpieszcza, jesteśmy szczególnie narażeni na ataki różnych wirusów, takich jak przeziębienie czy grypa. Najczęściej dotyczy to osób ze słabą odpornością organizmu. Słaba odporność może wynikać ze złej diety, stresu, używek czy antybiotykoterapii.

Idąc za myślą, lepiej zapobiegać niż leczyć, należy zadbać o wzmocnienie swojej naturalnej bariery ochronnej. I tutaj z pomocą przychodzi nam medycyna naturalna ze swą mądrością.

Jaką rolę spełnia witamina C i jej źródła

Kwas askorbinowy zwany inaczej witaminą C, jest ceniony od dawna nie tylko w medycynie, ale i kosmetyce dzięki swoim niezwykłym właściwościom, o których zbyt rzadko się wspomina.

Przemysł farmakologiczny woli zasypywać nas coraz to nowymi lekami na przeziębienie, które maskują objawy, nie zwalczając przyczyny zachorowań.

Właściwości witaminy C:

  • pobudza produkcję białek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami
  • zwalcza wolne rodniki, które krążąc po organizmie przyczyniają się do jego powolnego wyniszczania
  • mobilizuje do działania białe ciałka krwi, odpowiedzialne za zwalczanie infekcji
  • bierze udział w procesie produkcji kolagenu, odpowiedzialnego za dodatkową warstwę ochronną skóry i prawidłowe funkcjonowanie stawów
  • ułatwia przyswajanie do organizmu żelaza i uczestniczy razem z nim w produkcji czerwonych krwinek

Kwas askorbinowy najlepiej przyswajany jest przez organizm z naturalnych źródeł czyli z pożywienia. Suplementy diety w tabletkach nie są w pełni przyswajane gdyż brakuje im naturalnych substancji pomocniczych, biorących udział w procesie wchłaniania witamin.

Produkty zawierające witaminę C:

  • dzika róża 450mg/100g
  • rokitnik 300-400mg/100g
  • nasiona chia 320mg/100g
  • nać pietruszki 178mg/100g
  • czarna porzeczka 177mg/100g
  • jagody goji 148mg/100g
  • papryka 107mg/100g
  • papaja 60mg/100g

Sok z owoców dzikiej róży, który wybrać?

Najwięcej kwasu askorbinowego znajduje się w dzikiej róży. Oficjalnie zwiera 450 mg wit. C na 100 g, ale prawda jest taka, że w zależności od źródła może zawierać jej nawet 3500 mg.

Najwygodniejszą formą podania może okazać się sok z owców dzikiej róży. Można pić go w czystej formie lub dodać do ulubionego schłodzonego napoju lub wody.

Spośród dostępnych na rynku soków , najlepiej wybrać te, które są wyciskane bezpośrednio z owoców oraz nie zawierają cukru, barwników, ani żadnych substancji konserwujących.

Naturalny sok z dzikiej róży po otwarciu należy przechowywać w lodówce przez okres nie dłuższy niż 3 dni. Taki naturalny sok z dzikiej róży można kupić w sklepie internetowym Moje-Zakupy.pl.

Wskazówki:

Wybierając inne źródła należy pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na światło i wysoką temperaturę, a także dobrze rozpuszcza się w wodzie. Aby nie tracić cennego składnika, zaleca się spożywanie warzyw i owoców na surowo.

Chcąc zachować jak najdłużej zdrowie i urodę, należy pamiętać o uzupełnianiu witamin, w tym niezbędnej do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego witaminy C.