Rośliny strączkowe z uwagi na posiadane przez nie liczne witaminy i minerały, odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. Są doskonałym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy oraz białka. Strączki powinny być nieodłącznym elementem każdej diety.

Do najzdrowszych roślin strączkowych, z których można zrobić kotlety należą: soczewica, soja, fasola czerwona kidney, fasola biała, fasola mung, ciecierzyca. Wszystkie te rośliny strączkowe zawierają w dużych dawkach witaminy z grupy B, kwas foliowy, składniki mineralne, aminokwasy, a co najważniejsze pełnowartościowe białko.

Przedstawiamy poniżej prosty i smaczny przepis na wegetariańskie kotlety ze strączkami.

kotlety z roślin strączkowych

Przepis na kotlety z roślinami strączkowymi

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanych wcześniej strączków
  • 1-2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej (najlepiej własnej roboty)
  • przyprawy do smaku: majeranek, cząber, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, curry, sól i pieprz
  • oliwa z oliwek lub inny olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Do przygotowania kotletów można użyć dowolnych roślin strączkowych np. fasoli, ciecierzycy, soczewicy, soi czy grochu w zmiennych proporcjach. Można użyć gotowych strączków z puszki lub samodzielnie namoczyć je dzień wcześniej i ugotować.
  • Miękkie strączki z niewielką ilością wody zmielić blenderem na gładką masę.
  • Cebulę pokroić i zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie dodać do strączków po przestygnięciu.
  • Wreszcie do masy wbić jajka, dodać połowę odmierzonej wcześniej bułki tartej, doprawić przyprawami według uznania i dobrze wymieszać.
  • Z powstałej masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Wskazówka:

W sezonie do kotletów można dodać posiekaną pietruszkę, koperek lub szczypiorek. Poza sezonem można dodać grzyby lub ser żółty.

Kotlety można podawać z sałatką, gotowanymi warzywami lub z ulubionym sosem: czosnkowym, pomidorowym, koperkowym czy grzybowym.