Żywność ekologiczna jest zdrowa i co ważne jej ceny odzwierciedlają koszty produkcji. Wiesz, że nie kupujesz kota w worku! Rolnictwo ekologiczne minimalizuje (wręcz wyklucza) skutki uboczne popełnione na środowisku. Żywność EKO to ratunek dla nas i dla planety.
Oto 5 powodów dla których warto wspierać rolnictwo ekologiczne i być EKO:
1. Jest najściślej monitorowanym systemem produkcji warzyw i owoców w Europie
Pestycydy są szkodliwe ale jak bardzo?
Pestycydy są bardzo niebezpieczne dla organizmu człowieka. Mogą uszkodzić układ nerwowy, spowodować ciężkie zapalenia skórne, a nawet raka!
Najwięcej pestycydów zawierają jabłka i ziemniaki, najmniej zaś pieczarki i kapusta. Warto uświadomić sobie, że robiąc codzienne zakupy zachęcamy producentów do stosowania tych trujących środków na coraz większą skalę. Jeśli nie zmienimy swoich nawyków – problem będzie się nasilał.
2. Produkty ekologiczne wpływają pozytywnie na nasze zdrowie
„Ziemiopłody ekologiczne są produkowane bez chemicznych środków ochrony roślin i łatwo rozpuszczalnych nawozów mineralnych, natomiast z zastosowaniem naturalnych nawozów zwierzęcych i kompostów, zielonych nawozów oraz zróżnicowanego płodozmianu. Produkcja zwierzęca prowadzona jest zgodnie z potrzebami zwierząt, głównym pożywieniem dla zwierząt są pasze produkowane w gospodarstwie.”
Ewa Rembiałkowska
3. Rolnicy ekologiczni pomagają glebie
Przestrzeganie zasad rolnictwa ekologicznego pozwala zwiększyć życie glebowe i ilość materii organicznej w glebie. Rolnicy ekologiczni stosują płodozmian oraz kompost. Zapewnia on prawidłowy obieg pierwiastków i innych pożytecznych substancji w glebie. Gleba uprawiana metodami ekologicznymi lepiej znosi zarówno duże opady jak i suszę.
Coraz mniej materii organicznej w glebie
Szacuje się , że już 45% gleb w Europie jest częściowo zniszczonych. Najczęściej problemem jest wyczerpanie materii organicznej. Co to znaczy? Taka gleba nie jest w stanie dostarczyć roślinom wystarczającej ilości składników niezbędnych do wzrostu.
4. Dla rolników ekologicznych dobrostan zwierząt to priorytet
Zgodnie z prawem, rolnicy muszą dostarczyć swoim zwierzętom hodowlanym dostęp do pastwisk. Zwierzęta powinny być hodowane w czystych warunkach, a pasze podawane zwierzętom muszą być pozbawione antybiotyków lub syntetycznych hormonów wzrostu. Wynik to zdrowe i szczęśliwe zwierzęta
5. Cena żywności ekologicznej odzwierciedla koszty produkcji
Mirosław Barczak z Gospodarstwa Ekologicznego „Cedry” wysokie ceny produktów ekologicznych tłumaczy m.in. tym, że producentów jest mało, między gospodarstwami są duże odległości i żeby dostarczać towar do odbiorcy najczęściej potrzebny jest pośrednik.
– Tona jabłek na przykład kosztuje 2,5 tys. zł, ale do tego trzeba doliczyć transport, etykietowanie, opakowanie i marże sklepowe, które często wynoszą powyżej 50 proc. ceny wyjściowej – wylicza.
– Sklepy z żywnością ekologiczną są zazwyczaj małe i mają mały utarg, stąd taka wysoka marża. A potem rolnik widzi, że jego produkt w sklepie jest dużo droższy, więc podnosi też swoje ceny i tak to wygląda. Ja staram się, żeby ceny moich produktów nie były wysokie, daję np. na opakowaniu cenę sugerowaną, ale w sklepach i tak ją raczej podnoszą. Poza tym, jeśli u mnie rzodkiewka kosztuje 2,5 zł, a u innego rolnika 3,5 zł, to w sklepie cenę wyrównują do tej wyższej – przyznaje.
Produkty ekologiczne można nabyć w sklepie internetowym moje-zakupy.pl